Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK,2019) verilerine göre Türkiye’de her on kadından sadece üçü çalışma yaşamına katılabiliyor. Cinsiyete özgü sosyoekonomik zorluklar bu resimde büyük rol oynamaktadır. Özellikle içinden geçtiğimiz bu pandemi döneminde bu zorluklar katlanarak artış gösterdi, kadınların satın alma gücü her zamankinden daha fazla azaldı, gerçekleşen kısıtlamalar sebebiyle insanlar evde yapabilecekleri ek işlerle uğraşmak zorunda kaldılar.

KızBaşına olarak uzun vadede kadınların ekonomik bağımsızlığını sağlamak, kadın girişimcileri öne çıkarmak, kendi işlerini kurmak isteyen kadınları desteklemek için Kadın Emeği Dijital Pazarda projesini başlattık. Bu projemiz ile temel amacımız, kadınların dijital pazarda ve yaşamlarında ekonomik özgürlüğünü desteklemektir.

İyi bir iş/girişimcilik modelinin markasını sosyal medya kanallarında nasıl yöneteceğini ve satacağını alanında uzman kişilerle beraber öğrettik. Türkiye’nin her yerinde yaşayan 138 kadın girişimcilerimize ekonomik veya eğitim seviyeleri fark etmeksizin girişimciliğin bütün teknik kısımları ile ilgili bilgi sahibi olmalarını sağladık.

BÖLÜM I: Dijital Pazarlama Eğitimi

Birlikte çalıştığımız yüzü aşkın kadın girişimcinin girişimleriyle ilgili tüm sorunlarını tespit ettik; sorunları kategorize ettik ve bu alanlarda uzman eğitmenlerle iş birliği yaptık. Her girişimciyi işletmesinin ihtiyaçlarını kategorize ederek eğitmenlerimizle buluşturduk. Eğitimlerimiz ürün fotoğrafçılığı, web sitesi kurma, sosyal medyanın etkin kullanımı, işletme ile ilgili yasal prosedürler hakkında bilgilendirme, online satış, pazarlama stratejileri ve reklam başlıklarından oluşuyordu. On eğitmen ve 136 girişimci ile eğitimlerimiz bir ay boyunca devam etti. Oluşturduğumuz eğitim müfredatı ile girişimcilerimizin dijital pazardaki görünürlüklerini artırmalarına yardımcı olduk.

BÖLÜM II: Adli Yardım Rehberi

Eğitim sürecinde, kadın girişimcilerin girişimciliğin yasal prosedürleri hakkında bilgi eksikliği olduğunu anladık. Bu sorunu çözmek için bir hukuki destek rehberi hazırladık ve bu rehberi kadın girişimcilere tanıttık.

BÖLÜM III: ‘Dijitalde Kadın Emeği’ sosyal medya dayanışması

Eğitim sonunda kadın girişimcilerin sosyal medyadaki görünürlüğünü artırmak için ”#KadınEmegiDijitalde” isimli bir challenge başlattık. Yeni başlayan girişimciler için sosyal medyada hızla takipçi kazanmak zor olabiliyor. Girişimciler ürünlerini satabilmek için takipçilerinin güvenini kazanmalıdır. Bu amaçla Instagram’da bir filtre tasarladık ve takipçilerimizden bu challenge’ı şu şekilde uygulamalarını istedik:

”Önce bir kadın girişimciden aldığınız ürünün filtreyi kullanarak fotoğrafını çekin, ardından hem girişimcinin hem de Kızbaşına’nın hesabını etiketleyin, son olarak hikayenizde paylaşın. Ardından hikayenizi hesabımızdan paylaşacağız.”

BÖLÜM IV: Girişimci Kataloğu

Farklı girişimleri bir araya getiren bir arşiv oluşturduk ve Girişimci Kataloğu fikrini geliştirdik. Bu fikir aldığımız geri bildirimlerle şekillendi, daha kapsayıcı ve daha görünür hale geldi. Kataloğumuzu aksesuar, gıda, dekorasyon, kişisel bakım, tekstil, hediyelik eşya ve örme ürünler olmak üzere yedi kategoriye göre düzenledik. Kataloğun her sayfasında kadın girişimcilerin hikayelerini anlatmalarını sağladık. 78 kadın girişimcinin hem ürünlerinin hem de hikayelerinin görünürlüğünü destekledik. Bu katalogdaki linkler sayesinde kişiler doğrudan girişimcinin hesabına erişebilir ve ürünleri sayfalarından satın alabilirler.

BÖLÜM V: Girişimci-Üniversite Öğrencileri Çıraklık Modeli

Projemiz boyunca en çok tercih edilen eğitim sosyal medyanın etkin kullanımına yönelik oldu. Dijital pazarlama ve markalaşma alanında kariyer yapmayı hedefleyen kadın girişimciler ile sosyal medya tutkunu üniversite öğrencilerimizi çıraklık modeli altında buluşturmaya karar verdik. Girişimcilerin karşılaştıkları zorluklar sosyal medya kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak, takipçilerini artırmak istemeleri, yetersiz satışlar, sosyal medya hesaplarını yönetmek için zaman ayıramamak, fotoğrafları düzenlemek, ürünleri fotoğraflamak şeklinde sıralanabilir. Daha önce bir işletme hesabı kullanma, markalaşma, reklam kredisi verme, fotoğraf düzenleme gibi deneyimlerine bakılarak üniversite öğrencilerini seçtik ve onları girişimcilerimizle birleştirdik.