Projenin Adı: Supporting Women Entrepreneurs Project
Project Purpose: İşinde Gücünde Kadın projesi Türkiye’deki kadınların finansal bağımsızlığını artırmayı, kadın girişimcileri destekleyerek rol modeller olmalarını sağlamayı ve sanat yoluyla cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Proje, kadınların ekonomik katılımını teşvik etmek için dijital bir platform oluşturmayı, yerel sanatçı kadınları destekleyerek sosyal etki yaratmayı ve düşük istihdam becerisine sahip mağdurlara istihdam imkanları sunmayı hedeflemektedir.
Project Scope: Kadın girişimcileri tek bir çatı altında toplayarak onların ürünlerinin görünürlüğünü artırmak için oluşturduğumuz websitesi ile kadınların girişimlerini en iyi şekilde öne çıkmalarını sağladık. Kadınların kendi finansal bağımsızlıklarını kazanmaya teşvik etmek için sosyal medya hesaplarımızdan birçok farklı başarılı kadın girişimcilerin ilham verici hikayelerini paylaştık. Eş zamanlı olarak sanatçı kadınlar için sürdürülebilir bir destek geliştirmek adına KızBaşına Sanat Galerisi’ni kurduk. Sanat Galerisi, sanatçı kadınların eserlerini ürünleştirerek internet sitemiz üzerinden satışını gerçekleştirdiğimiz ve bu sayede onlara ek bir ekonomik bir kaynak sunduğumuz bir sosyal girişim olarak hayata geçti.
Target Audience: Kadın girişimciler, şiddete maruz bırakılmış ve kendileri için finansal özgürlük kazanmayı amaçlayan kadınlar, sanatçı kadınlar ve projemize ilgi duyabilecek olan müşteriler projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır.
Project Activities: İşinde Gücünde Kadın ve KızBaşına Sanat Galerisi 2018’de hayata geçti ve yüzlerce kadın girişimcinin tek bir adreste buluşabildiği oldukça önemli bir kaynak oldu.
Project Impacts: İşinde Gücünde Kadın ile 4000 girişimci kadını bir araya getirmiş ve network ağlarını geliştirmiş olduk. KızBaşına Sanat Galerisi 2018’den beri sanatçı kadınları bir araya getirerek onlara ekonomik destek sağlamaya devam ediyor. Sadece dijital değil birçok farklı biçimdeki sanat eserlerini de https://galeri.kizbasina.com/ internet sitemizde satışını gerçekleştiriyoruz.
Başarı Hikayelerimiz: KızBaşına Sanat Galerisi Türkiye’de ilk defa sanatçı kadınları bir araya getiren sosyal girişimdir.
Project Timeline:
2018’de başlayan İşinde Gücünde Kadın projemiz daha sonra KızBaşına Sanat Galerisi çatısı altında devam etmiştir.
Nasıl Bağlantı Kurabilirsiniz?: To learn more about the project, participate in activities, and provide support, please visit our website: https://www.kizbasina.com/en/. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan da güncel etkinliklerimiz ve çalışmalarımız hakkında bilgi alabilirsiniz. KızBaşına Sanat Galerisi’ne www.galeri.kizbasina.com’dan ulaşabilirsiniz.
Birlikte çalıştığımız yüzü aşkın kadın girişimcinin girişimleriyle ilgili tüm sorunlarını tespit ettik; sorunları kategorize ettik ve bu alanlarda uzman eğitmenlerle iş birliği yaptık. Her girişimciyi işletmesinin ihtiyaçlarını kategorize ederek eğitmenlerimizle buluşturduk. Eğitimlerimiz ürün fotoğrafçılığı, web sitesi kurma, sosyal medyanın etkin kullanımı, işletme ile ilgili yasal prosedürler hakkında bilgilendirme, online satış, pazarlama stratejileri ve reklam başlıklarından oluşuyordu. On eğitmen ve 136 girişimci ile eğitimlerimiz bir ay boyunca devam etti. Oluşturduğumuz eğitim müfredatı ile girişimcilerimizin dijital pazardaki görünürlüklerini artırmalarına yardımcı olduk.
Eğitim sürecinde, kadın girişimcilerin girişimciliğin yasal prosedürleri hakkında bilgi eksikliği olduğunu anladık. Bu sorunu çözmek için bir hukuki destek rehberi hazırladık ve bu rehberi kadın girişimcilere tanıttık.
Eğitim sonunda kadın girişimcilerin sosyal medyadaki görünürlüğünü artırmak için ”#KadınEmegiDijitalde” isimli bir challenge başlattık. Yeni başlayan girişimciler için sosyal medyada hızla takipçi kazanmak zor olabiliyor. Girişimciler ürünlerini satabilmek için takipçilerinin güvenini kazanmalıdır. Bu amaçla Instagram’da bir filtre tasarladık ve takipçilerimizden bu challenge’ı şu şekilde uygulamalarını istedik:
”Önce bir kadın girişimciden aldığınız ürünün filtreyi kullanarak fotoğrafını çekin, ardından hem girişimcinin hem de Kızbaşına’nın hesabını etiketleyin, son olarak hikayenizde paylaşın. Ardından hikayenizi hesabımızdan paylaşacağız.”
Farklı girişimleri bir araya getiren bir arşiv oluşturduk ve Girişimci Kataloğu fikrini geliştirdik. Bu fikir aldığımız geri bildirimlerle şekillendi, daha kapsayıcı ve daha görünür hale geldi. Kataloğumuzu aksesuar, gıda, dekorasyon, kişisel bakım, tekstil, hediyelik eşya ve örme ürünler olmak üzere yedi kategoriye göre düzenledik. Kataloğun her sayfasında kadın girişimcilerin hikayelerini anlatmalarını sağladık. 78 kadın girişimcinin hem ürünlerinin hem de hikayelerinin görünürlüğünü destekledik. Bu katalogdaki linkler sayesinde kişiler doğrudan girişimcinin hesabına erişebilir ve ürünleri sayfalarından satın alabilirler.
Projemiz boyunca en çok tercih edilen eğitim sosyal medyanın etkin kullanımına yönelik oldu. Dijital pazarlama ve markalaşma alanında kariyer yapmayı hedefleyen kadın girişimciler ile sosyal medya tutkunu üniversite öğrencilerimizi çıraklık modeli altında buluşturmaya karar verdik. Girişimcilerin karşılaştıkları zorluklar sosyal medya kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak, takipçilerini artırmak istemeleri, yetersiz satışlar, sosyal medya hesaplarını yönetmek için zaman ayıramamak, fotoğrafları düzenlemek, ürünleri fotoğraflamak şeklinde sıralanabilir. Daha önce bir işletme hesabı kullanma, markalaşma, reklam kredisi verme, fotoğraf düzenleme gibi deneyimlerine bakılarak üniversite öğrencilerini seçtik ve onları girişimcilerimizle birleştirdik.